Министерството на външните работи на България предупреди с вербални ноти властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица. У нас с началото на новата седмица времето се влоши сериозно и на много места се стигна до наводнения. При преминаване на преляла река в Тетевен загина млад мъж.

В общината е обявено бедствено положение. Пожарникарите в Тетевен и Ловеч са реагирали на 15 сигнала за наводнени приземни етажи, пътни участъци, паднали клони и дървета. Огнеборци са евакуирали двама трудноподвижни човека от село Глогово.

Лошо е времето и в южната част на страната, такова ще остане и през следващите дни.

В предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир „Ивайловград“ заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда.

С цел сработване на постъпващия приток ВЕЦ „Ивайловград“ преминава на 24-часов режим на работа, поради което дебитът на река Арда след язовира ще надвиши 300 кубични метра в секунда.

Турските власти са предупредени, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение съгласно Системата за ранно предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога.