Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще иска да има електронно проследяване на предсрочно освободените с т.нар. гривни. Тя ще предложи и съответните промени в член 70 на НК, в Закона за изтърпяване на наказанията и НПК.

Представители на Софийския затвор ще поддържат протеста на прокуратурата относно предсрочното освобождаване на двама членове на групата за отвличане, известна като "Наглите", съобщи още пред журналисти Цачева.

Подходът за даване на съгласие за предсрочно освобождаване на осъдени лица се прави от администрацията формално, без да се гледа духа на закона, целите на наказанието и обществената опасност за определен вид деяние, каза Цачева.

Има служители, които са обърнали внимание върху изключителната обществена непримиримост към тази престъпна група, допълни тя.

За да се избегнат занапред подобни случаи, ще инициирам промени в законите – освен формалното становище от администрацията, ще искам да има единно предложение от затвора, където се изпълнява наказанието.

Цачева обясни, че инициативата за освобождаването на двамата осъдени от "Наглите" не е на Софийския затвор.

Единият от тях обаче има висящо производство за убийство и въпреки това администрацията на затвора не се е противопоставила.

От прокуратурата съобщиха вчера, че ще обжалват предсрочното освобождаване на двама от „Наглите” – Ивайло Евтимов–Йожи и Любомир Димитров–Гребеца.

Те били стопили присъдите си с труд и се били превъзпитали. Администрацията на затвора ги е предложила за условно предсрочно освобождаване, а съдът одобрил.

От прокуратурата обаче коментират, че те не са излежали наказанието си и най-малкото е неморално да бъдат освободени предсрочно.

Бизнесменът Киро Киров, един от отвлечените от бандата преди години, съобщи, че е шокиран от новината. Пред bTV той каза, че е учуден и стресиран, че такова нещо може да се случи.

"Единият от двамата беше осъден на 12 г., а другият на 18 г. – те са изкарали 7 години досега, т.е. единият се освобождава 5 г. предсрочно, другият 11 години предсрочно за добро поведение и за работа там, където се признават 2 работни дни за три излежани в затвора. Сметката обаче не излиза”, допълни Киров.

Според него "Наглите" разполагат с около 3 милиона и половина лева от платени откупи, които така и не са били намерени и ако Димитров и Евтимов излязат от затвора, ще разполагат с огромната сума.