Одобрените средства за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли са 57,1 млн. лв. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев след извънредното заседание на кабинета за план-сметката за вота.

В тази сума е включено пълно обезпечаване на над 500 допълнителни секции в чужбина. Освен тази сума кабинетът е одобрил допълнителни 11,1 млн. лв. в случай, че епидемичната обстановка продължи по време на изборите.

„При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11 юли ще възлязат на 68,2 млн. лв. и  ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април“, уточниха от Министерския съвет.

Още средства ще бъдат отпуснати и за допълнителни машини, когато стане ясно колко ще са нужни. Също и за видеонаблюдение в училищата, в които няма такова, ако ЦИК прецени, че на тези избори ще има видеонаблюдение, допълни служебният финансов министър.