Ако “Централната избирателна комисия” приеме нашите предложения ще има 740 секции, но ако това не се случи може да достигнат до 760 секции в чужбина, заяви на брифинг постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов. 

Той обясни, че след изтичането на крайния срок за подаване на заявления, първият етап по подготовка на изборния ден в чужбина почти е приключило. 

“Предстои вторият етап, той е по-сложен - назначаване на участници в комисии и изпращане на машини”, добави той.

България все още няма разрешение от Германия, Канада, Италия и Австрия. 

“Ние формално имаме разбиране за провеждане на изборите, ще получим по-късно отговор от тези държави, нямаме притеснения”, подчерта той.

Кондов заяви, че в зависимост от избирателната активност ще се види колко души ще бъдат описани като гласуващи. 

“525 машини ще бъдат изпратени в чужбина, в 290 секции ще се гласува с машини - в по-голямата част ще се гласува с две машини”, съобщи Кондов. 

Той допълни, че това ще са два пъти повече машини в чужбина. Кондов напомни, че след отпадането на закона за извънредно положение хората с изтекли документи няма да могат да гласуват в чужбина.

Заместник-председателят на работна група „Избори“ Калин Анастасов каза, че МВнР ще осъществи избори в 62 държави на всички континенти, подадените заявления са малко над 50 000.

Анастасов обясни, че броят на секциите от изборите през 2017 г. досега е нараснал. “Преди решението на ЦИК очакваме във Великобритания - 120 секции, Германия - 77, Турция - 165, а Европа - 415 и Америка - 70. Той добави, че над 4000 членове на секционни избирателни комисии предстои да бъдат назначени.

Анастасов обясни, че към този момент не са информирани кой ще обслужва машините зад граница и очакват информация от ЦИК. 

Той заяви, че чешкото правителство не е позволило откриване на секции там и в Чехия гласуването ще се извършва в консулството ни там. “Над 700 хиляди бюлетини и изборни книжа ще бъдат изпратени в чужбина”, съобщи Анастасов.