Висшият съдебен съвет ще изпрати критично становище относно голяма част от предложените изменения в Конституцията до конституционната комисия в парламента, която заседава по-късно днес.

Висшите кадровици изразиха несъгласие по няколко точки - за разделянето на съвета на два отделни самостоятелни органа и за предложението за съкращаване правомощията на главния прокурор.

Според съвета президентът трябва да подписва укази за назначаването на ръководителите на висшите съдилища и главния прокурор, а ако се отнеме това право се нарушава балансът. 

„Има мотиви, но те не са по-пунктуални в някои от частите си. Може би сега ще видим какво ще решава парламентът и комисията по конституционни въпроси, към които се отправи и нашето становище“, каза говорителят на ВСС Боян Магдалинчев.

„Със сигурност има коментари и предложения на ВСС, които ще бъдат обсъдени в Комисия по конституционни въпроси и вероятно част от направените предложения ще получат подкрепа между двете четения. Аз считам, че процесът трябва да е максимално консенсусен“, каза правосъдният министър Атанас Славов.