Темата с българската позиция за еврочленството на Северна Македония продължава да създава напрежение и в българския парламент. Министерството на външните работи внесе проекта на протокол от последното договорено със Скопие.

bTV разполага с проекта на Протокол от междуправителствената комисия. Неговата автентичност не беше нито потвърдена, нито отхвърлена от МВнР и от депутати от парламентарната външна комисия.

Проектът, който имаме, е от 3 юни, няма подпис от двете страни и в него е записано, че „Правителството на България заявява готовност да даде съгласие за провеждане на Първа междуправителствена конференция на ЕС и Северна Македония при условие, че тя се проведе непосредствено след като Скопие включи в Конституцията тези нейни граждани, които живеят на територията на страната и са част от българския народ. От своя страна правителството на Северна Македония поема ангажимент, че ще приключи съответните конституционни процедури преди провеждането на конференцията.

Проектът на протокол от заседанието на правителствата на България и Северна Македония вече е във външна комисия в парламента.

БСП, ГЕРБ и ДПС се въздържаха от коментар по темата със Скопие, а от „Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят френското предложение. 

От Министерския съвет запазиха мълчание.

Повече вижте във видеото.