Напрежение в парламента заради разпространяван законопроект за български вариант на закона „Магнитски“.

Българският вариант на закона „Магнитски“, както добива популярност, предвижда създаване на нов държавен орган, който трябва да бъде оглавен от министъра на финансите.

Този орган ще може да създава два наказателни списъка. Единият е за лица, които са извършили престъпления срещу националната сигурност, включително икономическата и финансовата. Вторият списък е за свързани с тях лица.

Снимка: btvnovinite.bg

Санкциите, които се предвиждат, са замразяване на сметки на активи и блокиране на достъп до всякакво имущество. Ще бъдат санкционирани, включително и партийни лидери, защото ако партиен лидер бъде вкаран в някой от двата списъка, партиите ще спират да получават своята държавна субсидия.

Преди минути излезе становище на министерство на правосъдието за законопроекта.

„Разпространеният на 26 Май 2022 година в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане", казват от ведомството.

Темата за законопроект български вариант на американския "Магнитски" беше основна в кулоарите на парламента.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че такъв законопроект няма и се въздържат от коментар. Партньорите им обаче бяха доста резки по темата.

„Ако това е минало през мозъка на извратен политик, това е абсолютен фашизъм. Това няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане в какъвто и да било политически формат. Второ, нека да кажа, че това, което се появи като някакви текстове по никакъв начин не може да бъде подкрепена от „Демократична България“, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

„Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. По този начин, по който беше представен вчера в някои медии, е абсолютно неприемлив“, коментира Георги Свиленски от БСП.

Опозицията се обяви категорично против този текст.

„Този текст никога няма да види бял свят по дълъг списък с причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена от Конституцията. Втората причина е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум и подобен текст никога няма да бъде приет“, убеден е Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Този закон може би е намерен някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време, нереализиран закон на Берия в компилация с трудовете на Химлер и на Гьобелс наистина да се е получил един добър труд“, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Междувременно до остри реплики се стигна и в пленарната зала БСП за жп линията Волуяк-Драгоман. Изведнъж обаче темата от линията зави в друга посока.

„Когато вие хвърляте кал по ДПС и колегата ми Пеевски, явно вие правите точно това, което твърдите, че другите правят“, заяви Станислав Анастасов от ДПС.

„Движението за права и свободи единствено и само е фокусирано за защитата на един от своите депутати Делян Пеевски, но мисля, че може да се фокусираме и на по-важни въпроси, освен неговата цялостна и пълна защита“, каза премиерът Кирил Петков.

Други въпроси към Петков нямаше.

Тази вечер ще се проведе коалиционен съвет, а основни теми ще са евроинтеграцията на Северна Македония и приемането на еврото у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!