Въвеждане на задължителна подготовка на 4-годишните деца - това е едно от предложенията на просветното министерство за промяна в Закона за Закона за предучилищното и училищното образование. Министърът на образованието Красимир Вълчев поясни, че сред другите предложения са за въвеждане на контрол върху настоятелствата и недопускане на загуба на земеделски земи при образуване и закриване на училища.

„Това е възрастта, която е най-важна за когнитивното, социално-емоционалното и езиково развитие на децата. Лишаването на децата от образователна среда в този период е пагубно за тяхното образователно развитие, особено когато става дума за деца, чийто говорим език в семейството не е български“, допълни Вълчев, цитиран от „Фокус“.

Образователният министър посочи, че по проведената анкета сред 5 600 учители, 92% от участвалите виждат голяма разлика в образователните резултати между обхванатите и необхванатите в предучилищно обучение 4 –годишни деца.

„Между 91 и 92% са включените деца на 5 години в системата на предучилищно образование, едва 78% са 4-годишни. 14% са необхванати деца, предимно от семейства, в които липсва отношение към образованието и майчиният език не е български“, уточни той. 

По думите му това кореспондира и с темата с недостига на места в детските градини. „Дори при сегашния брой места в детски градини Столична община и големите градове декларират, че могат да осигурят подготовката на децата на 4 години. Ние предлагаме тя да се осъществява само в детските градини, не в училищата. Това не означава, че недостигът на места в Столична община ще изчезна, той ще се прехвърли към 3-годишните“, допълни Вълчев. 

Просветният министър заяви, че МОН предлага 3-годишна програма на стойност 210 млн. за застрояване и реконструкция на детски градини и училища.