Националният съвет за тристранно сътрудничество започна обсъждане за промяна на начина, по който се определя линията на бедността, и размерът ѝ за следващата година.

Предложението е социалният министър да предлага този размер, който да бъде съобразен с възможностите на бюджета, но да не е по-нисък от размера от предходната година.

Снимка: btvnovinite.bg

Предлага се за 2021 г. прагът на бедността да бъде 369 лв., или с 6 лв. повече, отколкото е в момента.

А добавките на хората с увреждания ще се увеличат с 21 милиона и 500 хиляди лева, стана ясно по време на Съвета за тристранно сътрудничество. 

От догодина социалният министър ще предлага размера на прага на бедността, съобразен с възможностите на бюджета, но не по-нисък от предходната година. Увеличението ще засегне всички хора с различна степен на инвалидност. 

"С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане", заяви Сачева.

Ресторантьорите поискаха ДДС върху храната за вкъщи също да се облага с 9%, както е при ресторантьорските и кетъринговите услуги.