Дърветата около магистралите да бъдат изсечени. Предложението е на полицията в Пазарджик.

Според служителите на реда това ще намали тежките катастрофи с жертви.

На 81 км на автомагистрала „Тракия” преди по-малко от две седмици загинаха 10 души, след като бус се вряза в дърво.

Полицията е категорична – ако това дърво не се беше препречило на пътя, хората може би щяха да бъдат живи. Ето защо полицията излиза с кардиналното решение – дърветата да бъдат изсечени.

14 души са загинали в района на Пазарджик за последните три години, след като колите им се блъскат в дърво. Това сочи анализът на полицията след последната тежката катастрофа на магистрала „Тракия”. От полицията предлагат на Пътната агенция да бъдат премахнати десетки дървета край аутобана.

Шофьорите са скептични дали подобна мярка ще има ефект.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи имат друга идея.

„Там, където има опасности, трябва да са обезопасени с мантинели, които отговарят на стандартите да задържат тирове и стандартни автомобили, а не както е в повечето случаи да се пести от такива съоръжения”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

От Пътната агенция заявиха, че дърветата играят роля на естествена защита през зимата от навявания в равнинни терени, какъвто е районът на Пазарджик. А по-малко катастрофи ще има, ако всеки кара с разумна скорост.

Вариант за намаляване на катастрофите по пътищата е и слагане на обезопасителни съоръжения  на мантинелите на магистрала,които да  не позволяват преминаването на автомобили от едната лента в другата.