Министърът на образованието с предложение за по-ранен старт на учебната година. Мярката ще бъде обсъждана в случай на тежка вълна от COVID-19, през следващата календарна година. 

Учениците в България започват най-късно учебната година, но имат и по-малко ваканции, смятат от министерството.

С 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката към Министерството на финансите за 2022 г. 

Това съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г. се предвиждат 3,8% от БВП за образованието, като да има още 834 млн. лв. над средствата за 2021 г., информира Стаматов. Той поясни, че тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5% на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн. лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата.

Предвидени са средства за обхват на 4-годишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини. За 2022 г. са предвидени също:

- 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини;

- 92 млн. лв. за Национални програми за образованието;

- 4,5 млн. лв. за стипендии за защитени професии;

- увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас;

- 8 млн. лв. за частните образователни институции;

- 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

От МОН съобщиха вчера, че социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г.