Дни преди вота, още един предизборен проблем. Мъж се опита да помогне на възрастните си трудноподвижни съседи да гласуват с подвижна избирателна кутия. Администрацията в Бургас обаче му отказа.

"На първия етаж живеят Иван и Каля. Иван е на 91 г. след инсулт, Каля е на 89. На четвъртия етаж живее Яни, който е над 85-годишен, на петия етаж е Дора над 80-годишна".

Така актьорът Златко Гулеков описва съседите си от входа, събира заявления от тях и от своите родители, за да гласуват у дома си и ги подава ден преди крайния срок. Отказват му заради липса на медицински документи, че са трудно подвижни и съветват да ги изпратят електронно.

"Сега вие представяте ли си как тези старци с аналогови телефони ще започнат да си снимат епикризите, да ги прикачат към някакъв имейл и да ги пращат на общината, това е пълен абсурд", разказва Златко Гулеков.

Така 92-годишният Иван Стоянов за първи път в живота си няма да гласува. Той е с инсулт и диабет, казва, че не може да върви.

"Синът е в Америка, да печели. Дядото едвам върви и аз едвам вървя", разказа Каля Стоянова.

Изборният закон и разпоредбите на ЦИК са категорични, заявлението трябва да е придружено с медицински документ, който да удостоверява затрудненията в придвижването.

"Няма как, просто защото някой е решил, че това ще е в улеснение на някой друг, да го направи, аз лично не одобрявам и събирането на лични документи на възрастни хора", заяви Елка Василева, председател на РИК-Бургас.

"Тази създадена система дискриминира ли възрастните хора, лишава ли ги от конституционното право, което е общо право на глас?!", пита Златко Гулеков.

Според него във всеки вход на блока, в който живее, има между 5 и 8 много възрастни хора.