Новоизбраните депутати от всички парламентарни групи се събраха, за да решат как ще бъдат разпределени местата в пленарната зала и кой ще е номинацията за председател.

По традиция, първото заседание на парламента ще бъде открито от най-възрастния народен представител и това отново ще е депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова. Тя ще е начело до избирането на нов председател на НС. 

Снимка: bTV

И на влизане, и на излизане от сградата на парламента от "Има Такъв народ" бяха пестеливи на думи. Не стана ясно дали отново предлагат Ива Митева за председател на Народното събрание.

Снимка: bTV

От ГЕРБ казаха, че не виждат смисъл този път да предлагат председател на парламента.

“Видяхте какво беше отношение на всички парламентарни групи, когато предложихме Цвета Караянчева“, заяви Александър Ненков.

От БСП също бяха лаконични.

„Това не е за битовизми как ще прочетете заседанието, ще уточним имената“, каза Кристиан Вигенин.

От „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ пък очакват след първото заседание на парламента да има разговори с „Има такъв народ“ в търсене на подкрепа за бъдещо правителство.

„След сформирането на парламента парламентарните групи ще започнат да си говорят“, обясни Надежда Йорданова.

Мая Манолова добави, че е настоявала да има разговори на „партиите на промяната“ и това да се случва в парламента пред всички.

От ДПС пък отговориха на критиката на ГЕРБ, че е имало преливане на гласове от партията към ИТН. Ахмед Ахмедов го определи за „несериозно“.

Утре, часове преди началото на 46-ото Народно събрание, се срещат и парламентарните групи.