Половин милион българи на път заради почивните дни и Деня на Съединението. Такива са разчетите на Института за анализи и оценки в туризма.

Снимка: bTV

Заради предстоящите 3 почивни дни, стотици хиляди българи тръгват на път, като най-натоварен е трафикът по автомагистралите "Тракия" и "Хемус", както и в района на Кресненското дефиле.

По тези маршурти движението на камионите над 12 тона е ограничено.

Днес в диапазона между 18:00 и 21:00 ч., а на 6 и 12 септември - от 16:00 до 20:00 ч.

Снимка: bTV

Забраната не важи само за камиони, превозващи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти, стоки на температурен режим и опасни товари.

В края на летния сезон и заради поредицата от почивни дни, КАТ впряга целия си ресурс за контрол по пътищата в страната. Полицейски екипи ще се влеят в трафика, а тяхна цел ще бъдат онези, които проявяват явно неуважение на правилата.

"Екипи на полицията ще позиционират камери, с които ще се заснемат нарушители, които си позволяват по автомагистралите да шофират в лентите за принудително спиране, когато възникне инцидент, катастрофа и т.н.", обясни гл. инсп. Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция"-ГДНП.

Ще бъдат извадени и всички камери за скорост, които ще се местят на всеки час. Традиционно ще се следи и за употреба на наркотици и алкохол, както и за шофьори без книжки.

Освен пътуващите в България, няма да липсват и заминаващи в чужбина.

"Около 45 хиляди ще бъдат в чужбина, най-голямата част от тях очакваме да отидат в съседна Гърция - около 30 хиляди", каза директорът на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов.

Очаква се много от българите да слеят дългия уикенд и с отпуск през седмицата за последна почивка преди първия учебен ден.

В интензивния трафик ще се включат и много чуждестранни граждани - транзитни пътници и туристи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!