Седмици преди 15 септември се търсят стотици учители, които да заемат овакантените позиции. Само в столицата свободните места са 264. Проблемът е главно в малките градове, където и кандидатите са в пъти по-малко.

От просветното министерство обаче са спокойни. „Имайки предвид, че е летният период и голяма част от директорите на столичните училища са все още в отпуск и тепърва ще започне усиленият подбор на кадри за училищата, тази бройка е добре”, казва Ралица Войнова от регионалното управление по образованието.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Янка Такева от  Синдиката на българските учители големият дефицит на кадри предстои. „След 7 години ще се пенсионират някъде около 39 000 учители в България и затова трябва поетапно обезпечаване на кадрите в системата”, отбеляза тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от една трета от преподавателите у нас са на възраст между 50 и 60 години.

Снимка: btvnovinite.bg

До 30-годишна възраст са малко над 7%.

Интервюта се провеждат в училищата в цялата страна. За кандидат-учителя Веска Малцева натрупаният й през годините опит в сферата й дава предимство пред останалите кандидати. „Аз например хвърлям много усилия в това да говоря с родителите, те да знаят какво се случва в час, аз да зная какво се случва вкъщи”, допълва още тя.

Снимка: btvnovinite.bg

От комисията, която превежда интервютата, споделят, че след прегледа на документи важен елемент е разговорът лице в лице.