Повдигнаха обвинения на трима души за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия, импрегниран в кашони за плодове, съобщават от Специализираната прокуратура.  

На съд са предадени собствениците на две дружества за търговия и за преработка на плодове. Те участвали в престъпното сдружение, осъществило незаконно пренасяне през границата от Гърция и държало кокаин в особено големи размери с цел по-нататъшното му разпространение. 

Третият обвиняем за участие в групата е предаден на съд в качеството му на помагач и съучастник, финансирал и умишлено улеснил със съвети и разяснения вноса на стоката в страната. 

На 31 януари 2020 г. в складовите бази на двете дружества в столичния кв. „Слатина“ и в Ихтиман са намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с висока чистота (91%) на стойност около 35 млн. лв. 

Маскираният в законна стока наркотик, чиято цена на черния пазар е двойно по-висока, пристига в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун. На 17 и 27 януари 2020 г. контейнерите преминават гръцко-българската граница с наети товарни автомобили. 

Снимка: Специализирана прокуратура

След пристигането на кашоните с кокаин в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски „химици“ да извлекат наркотика. 

Впоследствие е трябвало той да бъде транспортиран в Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския съюз. 

Задържането на пратката колумбийски кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване на международна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на САЩ. 

Разследването на международната престъпна група започва от Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България.

След задържането на първата кокаинова пратка в София, разследването продължава на територията и на други държави. 

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Международна полицейска операция е под названието „Torta Ahogada“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!