Кабинетът "Донев" встъпи в длъжност. Президентът представи новия служебен кабинет и очерта приоритетите му.

Служебното правителство пое управлението на страната до формирането на редовно правителство след извънредните избори на 2 октомври.

Без заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието на новия кабинет от организацията на честни избори. Така бившият премиер Кирил Петков обяви, че предава властта на министрите от служебния кабинет. И засегна тежката тема за цената и доставките на природен газ:

„Направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите по-лесно с последствията от световната енергийната криза…с пускането на газовата връзка с Гърция от септември, хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Създадохме и условия за получаване на по-евтин втечнен газ с количества, които да стигнат до пролетта“, заяви бившият министър-председател Кирил Петков.

Новата власт не даде заявка за ревизия на предшествениците си, а отчете успехите им.
 
„Запознаване в детайли с успехите, които наследяваме и това, което премиерът Петков изтъкна, тук разбира се трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ, цените на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжката на пътища в страната“, заяви премиерът Гълъб Донев.

Кирил Петков пожела на новата изпълнителна власт успех в борбата с корупцията и ги предупреди.

Донев пък обеща решения в полза на хората.

„Клетвата е в сила, пожелавам ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес на България, запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората“, коментира той.

На финала - двамата премиери - вече бившият и настоящият поздравиха лично всеки един министър - от служебния кабинет и от отиващото си правителство.