Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Обвинителният акт е внесен в спецсъда, а първото заседание е насрочено за 2 юли тази година. От държавното обвинение на уточняват какви са самоличностите на подведените под съдебна отговорност.

Уточняват обаче, че събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 млн. лв., като размерът на нанесените от дейността ѝ щети може да се окаже и значително по-голям.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лв.

В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова възстановяване на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени – без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Казусът най-вероятно засяга певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана. През април тази година от държавното обвинение съобщиха, че разследването срещу нея за незаконно усвояване на средства по европейската програма „Иновации и конкурентноспособност“ е на финала си.

Тогава прокуратурата уточниха, че незаконното усвояване е ставало чрез контролирани от групата дружества, повечето без реална стопанска дейност, които кандидатствали за покупка на софтуерни продукти. 

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност бяха привлечени още двама души.