Напрежение възникна в парламента. Депутати почти се сбиха в пленарната зала. Сблъсъкът се случи пред очите на гостуващи ученици по повод Деня на детето.

Денят започна и завърши със скандали, които прераснаха в обиди и физическо насилие. Искрен Митев се качи на трибуната с думите, че „господин Копейкин е откраднал парите на избирателите си и си е построил с тях къща“.

Костадин Костадинов се припозна, втурна се към трибуната с обидни думи и заканата да му разбие носа. А целият сюжет се разигра пред очите на деца, дошли в парламента за празника си - 1 юни.

Денят започна с промени в закона за досиетата, които предвиждат да се обявяват агенти всеки път, щом се кандидатират за някаква длъжност. Предложението беше направено от Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Темата обаче скара и коалицията. От БСП възразиха остро. Аргументите им – „33 години са минали, тези хора не са между живите“.

Снимка: btvnovinite.bg

В дебата се включи Искрен Митев.

„Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари. Парите, които му останаха, обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е нещо повече човек от другите“, заяви Митев от парламентарната трибуна.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко последвало се случи пред очите на десетки деца, на гости на депутатите за 1 юни. След като Костадинов се втурна се към трибуната с обидни думи и заканата да разбие носа на Митев, двамата стигнаха до сблъсък, като депутатът на „Продължаваме промяната“ хвана вратовръзката на Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ се припозна в думите на Митев и ги нарече клевета. Костадинов поиска извинение от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и наказание за Митев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ръководството на парламента обяви, че ще санкционира и  двамата на председателски съвет.

Според председателят на парламента не е необходимо „чак извинение от парламентарната група“ на „Продължаваме промяната“.

А Митев не видя проблем в своето поведение и се извини, но само на децата в залата.

„За мен е притеснително, че г-н Кстадинов се разпозна в думите ми, той тръгна към мен да ме обижда, а аз исках да му оправя вратовръзката“, заяви депутатът от управляващата партия.

В крайна сметка Митев се извини на Костадинов, но само за това, че му е пипнал вратовръзката.

Двамата депутати подлежат на санкция. Каква ще е тя, ще реши председателски съвет.

Възможностите по правилник са шест - напомняне, забележка, порицание, отнемане на думата, отстраняване от заседание, отстраняване до три заседания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!