Цистерна с гориво се обърна във вчерашния ден на кръгово кръстовище в Костинброд. В непосредствена близост до мястото на инцидента има детска площадка и поликлиника.

Иво Кръстанов и Стефан Чакъров са от дежурната смяна пожарникари, когато цистерната се преобръща. Реагират за минути, заедно с екипите на полицията, пътната помощ и енергото.

„Цистерната гореше силно. Имаше силен разлив на гориво с висока температура, а вятърът помагаше допълнително за тази затруднена обстановка“, обясни пред bTV пожарникарят Иво Кръстанов.

Снимка: Редакторски екип

Екипът веднага локализира пожара и прави опит да предотврати изтеклото гориво да се разпространи на по-голяма площ.

Снимка: Редакторски екип

„При такива произшествия обстановката е много тежка от гледна точка на параметрите нa температура и топлина, които се развиват в една такава ситуация. Работата ни е такава, че ако не рискуваме, няма как на 100% да свършим нещо“, допълни комисар Георги Иванов, директор на РДПБЗН-София.

Снимка: Редакторски екип

24 часа след инцидента още личат следите от разлятото гориво, но движението в кръговото кръстовище вече е възстановено. Пожарникарите, пристигнали първи на мястото, не се чувстват герои.

„Това се иска от нас - да запазим самообладание, за да може всичко и за хората да бъде наред“, обясни пожарникарят Стефан Чакъров.

Снимка: Редакторски екип

Огнеборците са категорични, че подобни произшествия се овладяват трудно заради хилядите литри гориво в разхерметизираната цистерна, високата температура и интензивното горене.