Мигрантите, спасени в морето край Шабла сред които и бебе, ще бъдат настанени в центъра в Любимец. Полицията е задържала каналджията, който ги е превел през границата.

Две денонощия в открито море, при големи вълни и силен вятър, на лодка с размери 3 на 7 метра. В тези условия 38-те мигранти, сред които 8 жени и 8 деца, са предприели рисковото пътуване, тръгвайки от турските брегове.

Добромир Цончев е един от граничните полицаи, които се прехвърлят на лодката в бурното море и именно той управлява до Каварна. По пътя разбира, че мигрантите са имали гориво още за час в морето, след което са щели да започнат да бедстват.

"Нямаха никакви средства за навигация. Нито за радиокомуникация, нито навигационни уреди, нито светлини, флаг - нищо нямаше кораба. Нормално такава лодка като излиза в морето, излиза с 3 до 5 души. Беше много тясно".

Граничните полицаи откриват мигрантите уплашени, премръзнали и очевидно загубени в морето.

"Като няма управление, вълните ги хващат на борд, разклащат ги и може и най-лошото да се случи, да потъне", обясни пред bTV Добромир Цончев.

Заради опасностите, които крие, Черно море рядко се използва от мигрантите като маршрут към Западна Европа. Последният подобен случай у нас е преди 7 години.