Жесток побой понесе призовкар по време на изпълнение на служебните му задължения в София.

Преди две седмици Борислав Цоков отива да връчи съдебно съобщение на длъжник в Ботунец. Той живее в блок, населен с роми и докато призовкарят го чака пред сградата, се струпват хора.  След малко се появява длъжникът и го напада.

„Той замахна и ме удари силно в лицето, от тълпата двама или трима излязоха, аз паднах на земята и започнаха един побой като бяха ритници в главата, юмруци в лицето също. Не съм отговарял на ударите, защото можеше и да не си тръгна оттам”, разказа Борислав.

Въпреки че успява да си тръгне, последствията от побоя се оказват тежки: „Комоцио, счупен зъб, охлузвания, кръвонасядания по лицето, които вече поотминаха. Имах синини и до момента имам главоболие и замаяност”.

Според началника на служба „Връчване на призовки и съдебни книжа” – Мария Пенева, подобни случки са всекидневие за призовкарите: „Два-три дена преди неговия случай дойде при мен колежка, която пак носеше съобщение до длъжник и е била ритана в бъбреците”.

От районния съд в София настояват за промени в Наказателния кодекс, които да защитават повече призовкарите, като например наказание от 1 до 5 години за лека телесна повреда.

За убийство на призовкар да се предвиждат най-тежки наказания – доживотен затвор без замяна.