Тържества, шествия и концерти в страната по случай 24 май. С духова музика от хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив започна многохилядното шествие. Най-отпред ученици носиха иконата на светите братя, заедно с учителите те преминаха през главната улица на Пловдив.

Снимка: БГНЕС

Кулминацията беше празничният концерт на представителните хорове на над 200 деца на емблематичните стълби в центъра на града.

Над 600 ученици и студенти от Варна се включиха във фолклорна композиция на площада пред катедралния храм "Св. Успение Богородично".

Снимка: БГНЕС

В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката.

Празничното шествие беше сформирано от 125 блока с представители от десетки детски градини, училища, културните и научни институти.

В Хасково в празничното шествие в прослава на буквите се включиха над 1300 деца.

“Празнуваме днес писмеността и буквите, чрез които всеки ден общуваме с нашите близки и приятели”, каза Анастасия Влахова, ученичка.

Във Враца три 10-метрови знамена, върху които са изписани символите на глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука поведоха шествието. Честта да го носят, се падна на деца медалисти от различни олимпиади и състезания, педагози и музейни работници. 

Снимка: БГНЕС

“За мен азбуката означава нашият език, най-важното нещо, което имаме”, каза четвъртокласникът Цветелин Иванов.

Празнично шествие премина и по улиците на Бургас, където от днес ще има и нов планетариум.

Шествието в Бургас е най-мащабното, провеждало се досега в града, с над 10 000 участници. Празничните прояви в страната ще продължат през целия ден.