Архитектурният резерват "Старинен Пловдив" този уикенд се превърна в столица на добрата храна и хубавите напитки.
Традиционният вече за града под тепетата фестивал "Вино и гурме" стартира с месец и половина закъснение заради пандемията, но веднага привлече ценители от цялата страна.
С джаз-бенд Старият Пловдив посрещна най-нетърпеливите почитатели на изисканите вина и гурме кухнята. Специален конкурс отличи най-умелото съчетание на вино и храна.
Сред тримата победители е необичайно крем брюле с гъши дроб, портокал, малинов сос и желе от малиново вино.
"Характерното е, че е сладко-солено и си подхожда с такива плодови вина, които са ароматни", обяснява Тихомир Попов, готвач и автор на отличеното брюле.
Десетки видове бели и червени вина и фини мезета към тях посрещат гостите на фестивала.
Съчетание от екологичен родопски кашкавал и бяло грозде например отваря допълнително рецепторите за възприемане на бялото вино.
"Балансира самия вкус и с отпиването на вино – се получава идеална комбинация", посочва Ирена, производител на еко кашкавала.
Гостите на Стария град могат да опитат алкохолен сладолед от еко малиново вино, както и гурме сосове от трюфели.
Фестивалът ще продължи и в неделя с дегустации и арт събития.