Архитектурният резерват "Старинен Пловдив" този уикенд се превърна в столица на добрата храна и хубавите напитки.

Традиционният вече за града под тепетата фестивал "Вино и гурме" стартира с месец и половина закъснение заради пандемията, но веднага привлече ценители от цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

С джаз-бенд Старият Пловдив посрещна най-нетърпеливите почитатели на изисканите вина и гурме кухнята. Специален конкурс отличи най-умелото съчетание на вино и храна. 

Сред тримата победители е необичайно крем брюле с гъши дроб, портокал, малинов сос и желе от малиново вино.

"Характерното е, че е сладко-солено и си подхожда с такива плодови вина, които са ароматни", обяснява Тихомир Попов, готвач и автор на отличеното брюле. 

Снимка: btvnovinite.bg

Десетки видове бели и червени вина и фини мезета към тях посрещат гостите на фестивала.

Съчетание от екологичен родопски кашкавал и бяло грозде например отваря допълнително рецепторите за възприемане на бялото вино. 

"Балансира самия вкус и с отпиването на вино – се получава идеална комбинация", посочва Ирена, производител на еко кашкавала. 

Снимка: btvnovinite.bg

Гостите на Стария град могат да опитат алкохолен сладолед от еко малиново вино, както и гурме сосове от трюфели.

Фестивалът ще продължи и в неделя с дегустации и арт събития.