Стотици хиляди на път в последния за годината удължен празничен уикенд. Към 10 сутринта трафикът все още е спокоен, а обстановката от граничните пунктове е нормална, съобщава МВР. По обяд вече очаквано се образуваха първите тапи.

Според Пътната агенция най-натоварено ще бъде на изходите на София - по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и главен път Е-79 София-Кулата.
 
По обяд голямо струпване на автомобили се образува край Симитли.
Снимка: Ирина Жерева
Първата по-сериозна тапа се образува очаквано на магистрала "Хемус". Колоната от коли към София е огромна, а трафикът минава изключително бавно покрай тунелите Витиня и Топли дол.
 
От Пътна полиция напомнят на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Осигурено е полицейско присъствие и контрол по главните пътища и възловите места в страната.

Превенция и контрол на пътя

От  14 до 20 часа ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища.

От 10 до 16:30 часа за улеснение на трафика през Владая ще се обособят две ленти в посока София.

На виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“ - в момента се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София. Днес от 10  часа се обособяват две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна до 10 часа на 26 септември.

Извършват се ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно.

Поради ремонтни дейности на виадуктите при км 41+160 и км 41+400, преди тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в платното за София.  Днес от 10 часа до 10 часа на 26 септември /понеделник/ ще се обособят две ленти за движение в посока София и една лента в посока Варна.