Традиционно по празниците се събираме със семействата си – хората, с които споделяме топлина, любов и доверие. Понякога обаче е трудно да запазим добрия тон. Как да се справим?

Според психолога и семеен психотерапевт Деница Банчевска човек трябва да има съзнанието, че при събиране на много хора от различни поколения неминуемо възниква напрежение. Трябва да имаме предвид, че „хората в семейството обикновено са добронамерени, обикновено искат също да сме заедно, но и на тях им е трудно по някаква причина“, посочи тя. Според нея добра идея е „да си вземаме малко почивка – за пет минути, ако трябва – човек да отиде да изхвърли боклука или да направи нещо, за да може да разтовари, да свали напрежението. Обикновено това много помага. Разбира се, не решава семейните проблеми, но помага да държим добър тон и да си напомняме, че другите са там, за да сме заедно“.

Мир и любов е нужна, за да останат семействата здрави, смята Йолита Ботева – представител на компанията, която провежда кампанията за здравето в отношенията между хората „За повече здрави семейства“.

„Понякога е трудно да си прощаваме и да приемаме странностите и недостатъците на другия, но помага да имаме повече търпение, повече приемане и повече разбиране за другия човек, добави Банчевска.

Снимка: bTV

По думите ѝ сред предизвикателствата пред семействата днес са тяхната пъстрота – днес съществуват модели, които не познаваме, посочи тя. Например нашите баби и дядовци са имали обикновено брак – много млади се женят, остават заедно до края, отглеждат заедно децата си, не е имало и идея за развод. Сега е различно, не казвам, че е лошо просто е нов модел, който не познаваме, посочи тя.

„Децата са тази сигнална лампа, която светва, когато нещо в семейството не е наред – посочи детският психиатър и психотерапевт д-р Веселин Христов. – В моята практика много пъти поводът децата да бъдат доведени за консултация са някакви симптоми, някакви проблеми, които те имат, но всъщност терапията се състои в това да бъдат преструктурирани и лекувани отношенията на цялото семейство. Тогава децата се справят с проблемите, които имат“.

Вижте целия разговор във видеото:

Каква е тайната на здравото семейство? Опитахме се да разберем отговора с помощта на една голяма фамилия – четири поколения. Вижте ги: