На Бъдни вечер Негово Светейшество българският патриарх Неофит се обърна към миряните у нас с пожелания за Рождество Христово:

Възлюбени в Господа, чеда, на Светата ни църква. Радостта от очакването на Божия син и тази година ни събира в топлината и уюта на домашното огнище, където с молитва да възхвалим идващия Богомладенец, да прославим дивното Божие смирение и жертвената Божия любов към нас.

Намерили своето най-висше изражение в тайнството на богочовечеството. Тайнството, което успя да удиви дори и ангелите, тези вестители на светата Божия воля, които като виждаха как Божият син се ражда като човек от девствената утроба, с удивление възкликваха и пееха: „Слава във висините, Богу. На земята мир, между човеците благоволение”.

Снимка: Българска патриаршия

Подражавайки на ангелското войнство, в тази тиха и свята нощ и ние славим всевишния Бог, заедно със светите небожители се молим за мир на Земята, за добра и блага воля между човеците, за светлина и радост във всеки християнски дом, и всяко християнско сърце, което с трепет и вълнение очаква Рождество на нашия Бог и Спасител – Исус Христос.

Знаем, че в тази прослава не сме сами, защото днес цялото творение възхвалява и се преклонява пред откриването на Тайната. И по заповед на вечния Бог, възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата и на Божията блага воля. В светлите Рождественски дни Христовата църква радостно приветства всички свои чеда и отново припомня Христовата повеля към всеки от нас: да се учим да виждаме и да разпознаваме Него, нашия Господ и Спасител в лицето на всеки от нашите ближни, особено тези, които са в нужда и беда - гладни и жадни, странници и болни, лишени от свобода и човешко достойнство.

Снимка: Българска патриаршия

Във всеки от тях Христос ни учи да съзираме Него, идващия в света заради нас и нашето Спасение, отдаващия себе си за живота на света, пренеслия себе си, по волята на своя небесен Отец в невинната жертва на кръста, за да имаме ние живот и да го имаме в изобилие. Затова възлюбени, нека в тези светли и радостни дни бъдем истински християни и да се стараем да споделим радостта си от благодатния празник не само с нашите най-близки, но да помислим и за онези сред нас – угнетените и оскърбените, страдащите и безпризорните, отрудените и обременените, които Христос идва да успокои.

Сърдечно поздравявам с Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни църква, в родината и тези, които са далеч от нейните предели. Пожелавам здраве и благоденствие, радост и светлина в душите, и в сърцата на всички възлюбили Христос. Благословена да бъде празничната трапеза на Бъдни вечер. Мирът и благодатта на родилия се Младенец да бъдат с всички нас. Честит празник!