С празнични шествия в цялата страна беше отбелязан 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София шествието беше водено от премиера Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков и министърът на културата Атанас Атанасов. То тръгна от площада пред БНБ по жълтите павета, до Софийския университет и приключи пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Програмата включване тържествени речи от официални лица, както и най-многобройното изпълнение на химна „Върви, народе възродени“.

В Пловдив шествието беше водено от държавния глава Румен Радев. То започна с духов оркестър и мажоретки.

Множеството премина през цялата главна улица, като в него се включиха хиляди ученици от всички училища в Пловдив.

Президентът държа и празнична реч пред хората.

Хиляди се включиха в празничното шествие във Варна. Празникът на Светите братя Кирил и Методий в морската ни столица започна с издигане на националния флаг. Деца изпъстриха площада пред Катедралния храм „Успение Богородично“ и поздравиха присъстващите с фолклорна композиция.

В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката. От площада, носещ името на Светите братя тръгна и шествието. В него се включиха и носителите на награда Варна за ученик и учител на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!