Правозащитникът Михаил Екимджиев обвини институциите, че умишлено крият данните за замърсяването на въздуха в Пловдив, за да бъдат избегнати санкции от Европейския съюз.

На кръстовището на баня „Старинна” в Пловдив автомобилният трафик е пословично натоварен. Допреди няколко години измервателна станция отчиташе колко е мръсен въздухът в тази част на града. Сега от съоръжението не е останало нищо. То е преместено в район „Тракия”, където очевидно трафикът е далеч по-скромен. Това според правозащитника Михаил Екимджиев е доказателство, че се манипулират резултатите от измерванията на въздуха.

„Властите, вместо да вземат реални мерки, предприемат едни бракониерски действия, за да измамят европейските институции, да деформират статистическите данни, на които ние базираме изследванията си”, смята той. 

„В никакъв случай не мога да се съглася с това изказване, че се манипулират данните”, категорична беше инж. Мариана Кондаклиева от РИОСВ – Пловдив. 

От РИОСВ оправдават преместването на измервателната станция с промяна в нормативната уредба през 2010 г., когато е добавено изискването подобни съоръжения да не са в близост до жилищни сгради.

„В жилищен район „Тракия” в никакъв случай не мога да кажа, че там въздухът е по-чист. И в този пункт са изпълнени изискванията да има над 2500 автомобила за денонощие”, каза инж. Кондаклиева. 

Измерванията на регионалния екоинспекторат се разминават в пъти с тези на независимата доброволческа мрежа. 

„Тези данни са повече от притеснителни, на моменти шокиращи, защото дават в пъти превишаване на допустимите норми”, отбеляза Екимджиев. 

Екоинспекцията отчита значително подобряване на въздуха. За последната седмица само веднъж е имало превишение с близо 150% на  допустимите норми за прахови частици.