Православните християни са в очакване на Великден.

Велика Събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението.

Църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в Ада. Богослуженията започват от рано сутринта и продължават до късно през нощта.

Днес е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата.

От рано сутринта деца боядисват яйца в двора на храма "Успение Богородично" в Курило. Яйцата ще бъдат раздадени довечера, след като християните се поздравят с ”Христос Вокресе!”, както и на 2 май, когато е съборът на селото.

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън. За първи път с българската делегация пътува и представител на Македонската православна църква (МПЦ) – Охридска архиепископия – епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие. Това стана по изричната молба на МПЦ, припомнят от правителствената информационна служба.

Снимка: Министерски съвет

Очаква се Благодатният огън, донесен от българската делегация, да пристигне на Правителствения терминал в 19.50 ч. След което, той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия Синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще го предаде на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.