На 31 юли православната църква отбелязва Богородични заговезни. Това е празник, отбелязващ началото на Богородичния пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.

Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол.

На 6 август – Преображение Господне, се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия.

Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „сухи“ – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост на трапезата може да присъстват варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.