Министърът на правосъдието разполага с възможност да внесе искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор във Висшия съдебен съвет.  С тези думи служебният министър Янаки Стоилов допълни своя колега - вътрешен министър Бойко Рашков, че ще бъде внесен сигнал срещу Иван Гешев за уронване престижа на съдебната система.

"Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков и ще преценя неговата допустимост и доколкото е възможност - неговата основателност. Съгласно Конституцията има възможност с такива въпроси да се занимава ВСС, а министърът на правосъдието е един от тези, които могат да сезират", обясни Стоилов.

Той заяви, че нито едно лице, което заема държавна длъжност, не е упражнявало натиск върху него да предприеме действия по сезирането на ВСС.

"Ако има сигнал, ще го разгледам и ще преценя последващите действия. Противоречия има и от страна на МВР, и от прокуратурата", коментира Янаки Стоилов.

По думите му тези междуинституционални противоречия не би трябвало да се отразят върху тяхното взаимодействие, тъй като имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията и специално срещу организирането на групи за покупка на гласове.

"Надявам се, че амбициите на всички структури ще се изразят в това коя от институциите ще даде по-голям принос за пресичане на тази порочна практика, която вече е доста добре усъвършенствана", каза служебният правосъден министър.

Според Янаки Стоилов в близките дни най-важната задача е именно добрата организация на изборите.

"Надявам се, че въпреки противоречията МВР и прокуратурата ще взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове за разлика от предишни избори", допълни Янаки Стоилов.