Парламентарната правна комисия отхвърли президентското вето срещу текстове в новия закон за борба с корупцията. Това стана с гласовете на десет членове, други седем подкрепиха президентските мотиви.

За отпадането на ветото гласуваха всички политически сили освен БСП.

Отхвърлянето на ветото показва, че няма воля за борба с корупцията, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че не е изненадан. „Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите”, каза Радев.

В мотивите на президента беше записано, че има предпоставки новият антикорупционен орган да бъде доминиран политически и че с текстовете реално се пречи на борбата с корупцията, вместо да ѝ се помага.

Днес управляващите отхвърлиха критиките и обявиха, че аргументите за закона са юридически, а не политически.

По-рано преди заседанието на правната комисия Филип Попов от БСП поиска да разбере кое налага извънредното свикване на заседание на комисията, преди да е приключила ваканцията на депутатите.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че президентът е върнал текстовете по време на ваканцията, а и така те по-бързо ще влязат за обсъждане в зала.

Проф. Емилия Друмева от президентския екип обясни, че мотивите за връщането на закона са чисто юридически и в тях няма нищо политическо. Сравнявахме чужди практики и международни договори, съпоставяхме и с Конституцията, каза тя, цитирана от БТА, и допълни, че всичко това било направено добронамерено.

Заместник-правосъдният министър Евгени Стоянов смята, че е мотивите си президентът излага различна концепция за корупцията.  

Единен антикорупционен орган не означава всички органи в държавата, трябват критерии за обединяване органите, които имат преки и непосредствени функции в борбата с корупцията, смятат част от депутатите.

Текстовете отиват в пленарната зала.