Днес беше направена първата копка на строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива в Хитрино.

Това е най-ударната част от възстановяването на селото и тя започва пет месеца след трагедията. Начало на строителството беше дадено от министър-председателят Бойко Борисов.

Фирмите вече са на място с техника и работници, а уверенията са, че строителните дейности ще бъдат извършени максимално бързо и качествено.

Работата започна от къщата на Шенай Хюсеин, чийто съпруг и син загинаха при инцидента, а от дома ѝ не остана и следа. Жената и другият ѝ син трябва да влязат в новия си дом до края на годината.

Премиерът Борисов увери, че въпреки големия обем от процедури и документи, институциите работят максимално бързо за възстановяването на селото.

„Оптимист съм, защото дори и тези, които имат жертви, плачат, но в същото време виждат, че ще получат поне имотите си. Ако имаше начин да върнем жертвите – цена няма, щяхме да я платим, но поне да ги подпомогнем“, отбеляза той.

Снимка: МС

Друго от жилищата, които ще се възстановят, е бащината къща на Цветан Цветков, която е напълно разрушена при взрива.

Според него обаче Хитрино никога няма да бъде същото. „Не очаквам да бъде това, което е било. Това, което преживяхме, няма как да се изличи от паметта ни“, каза той.

Общо 24 къщи в селото ще бъдат възстановени напълно.

Снимка: МС

Първите 10 нови се строят безвъзмездно от фирми членки на Камара на строителите. За останалите 14 финансирането ще бъде от държавата по линия на социалното министерство.

Текат основни ремонти и на други постройки, засегнати от взрива.