Започна работата по първия игрален филм, посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова. Той ще бъде озаглавен "Петя на моята Петя" по едноименния й разказ, описващ двете същности на едно момиче.

Петя Дубарова е едно от ярките явления в българската проза и поезия. Тя е родена в Бургас през 1962 и съвсем малка започва да съчинява приказки, разкази и стихове.

Снимка: btvnovinite.bg

Талантът й е забелязан и поощрен от майстора на любовната лирика Христо Фотев. Творбите й са публикувани във вестници и списания, очаква я бъдеще на блестяща поетеса.

Снимка: btvnovinite.bg

На 4 декември 1979 година, ненавършила пълнолетие, Петя Дубарова посяга на живота си. Причините и до днес остават неясни и противоречиви – дали самоубийството й е заради нещастна любов, или последствие от несправедливо обвинение, че е повредила уред във фабрика, където е била на средношколска бригада.

Снимка: btvnovinite.bg

В предсмъртна бележка Петя Дубарова пише:

„Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща

ТАЙНА”

37 години след смъртта на Петя започва работа по първия игрален филм, посветен на живота  и творчеството й. Идеята за проекта е на Нели Димитрова - сценарист и преподавател в НАТФИЗ.

Снимка: btvnovinite.bg

Съсценарист на продукцията е нейна бивша студентка и голяма почитателка на Петя Дубарова – Валентина Ангелова. Продукцията е подкрепена от Националния филмов център и снимките се очаква да започнат през 2018 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-важният въпрос, на който мисля, че намерихме някакъв отговор, е какво би се случило, ако Петя беше останала жива? Какво би станало с нея?”, разказва сценаристката Нели Димитрова. „ Това ни водеше през цялото време, това ни мотивираше да мислим сюжета, и в един момент стигнахме до извода, че тя просто не е мъртва”, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Режисьор на филма ще бъде Александър Косев, а продуцент е Николай Урумов. 

„Имаме мисия да направим много готин филм, и в същото време младите да се презапознаят с нея и с нейното творчество. Филмът няма да бъде биографичен, няма да бъде в епоха, но Петя Дубарова ще присъства физически по доста интересен начин”, споделя Нели Димитрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Духът и творчеството на Петя Дубарова продължават да живеят в сърцата на почитателите й от цялата страна. Десетки песни по нейни стихове са в изпълнение на популярни български изпълнители и състави.