Коледните добавки за пенсионерите продължават да са под въпрос. До седмица кабинетът „Денков“ трябва да вземе окончателно решение, за да се изплатят те навреме с редовната пенсия.

Боряна казва, че всеки лев над пенсията ѝ е важен, както и че с коледната добавка тя и повечето възрастни са свикнали и си я чакат.

„Добре е да има подкрепа за празниците, някак си е психологически момент – хората да знаят, че някой мисли за тях, за подобряване на състоянието им“, поясни Боряна Станчева.

Управляващите все още не дават отговор с „да“ или „не“ за празничните бонуси. Тезата им е, че политиката е за трайно увеличение на пенсиите, които в средата на следващата година ще бъдат актуализирани с 11%.

„Да има увеличение на размера на пенсиите, а не да се разчита веднъж в годината да се дава. Въпросът е, че това не е наша политика, а е записано в закона, ако говорим за актуализацията на пенсиите“, обясни социалният министър Иванка Шалапатова.

Миналата година например имаше увеличение на пенсиите през юли, след това преизчисление през октомври и накрая 70 лева коледни добавки за всички.

НОИ приключва обработката на декемврийските пенсии в края на следващата седмица. И ако кабинетът иска да даде добавки, трябва да реши това дотогава, за да бъдат изплатени с редовната пенсия, обясниха от института.

„Технологично за нас това е най-добрият срок, разбира се всяко решение може да бъде изпълнено“, обясни Любомира Язаджиева от НОИ.

Добавки може да се изплащат и извън редовната пенсия. Но хората, които получат парите си по пощата, ще отидат до нея два пъти.