Правителството се отказва от дългосрочната стратегия повече хора да получават енергийни помощи за следващата зима.

Преди седмица служебният кабинет се ангажира да разшири границата за достъп до енергийни помощи, за да може повече хора да ги получават през следващия отоплителен сезон. Причината - заради предстоящото увеличение на пенсиите от 1 април, много хора ще изпаднат от класацията.

Днес обаче социалният министър обясни, че от финансовото ведомство са направили забележка, че това е дългосрочна политика, която не би трябвало да се прави от служебен кабинет.

„Преформулираме в момента механизма за изплащане, това да бъде еднократна помощ в рамките на следващия отоплителен сезон, като сумата ще бъде заложена още сега в бюджета, за да сме безкрайно коректни към следващото правителство”, разясни Деяна Костадинова.

Остава обаче идеята да се дадат добавки на хората, които не са получили помощта тази зима, заради надвишаване на дохода с до 10 лева.

Според източници на bTV, правителството е пресметнало, че ще са необходими около 50 милиона лева за първия пакет от спешни социални мерки. Министър Костадинова нито потвърди, нито отрече сумата. Очаква се тя да бъде официално съобщена в четвъртък след заседание на Министерския съвет.

Междувременно от социалното ведомство признаха, че бавят пари по три схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Става дума за над 6 милиона лева, предназначени за доставчици на обучения и за работодатели, наели младежи.

Причината за забавянето обясни Ваня Стойнева, зам.-министър на труда и социалната политика”
„Струпване на огромен брой желаещи, огромна документация, която администрацията трябва да одобри, за да може да извърши плащането”.

Част от парите ще бъдат преведени до средата на април, а друга част до май. До следващия вторник пък се очаква да станат ясни членовете на Обществения съвет към социалното министерство, чиито заседания ще се излъчват онлайн.