Правителството отпусна пари и обеща подкрепа за три сектора, готови на протести. 

За животновъди и земеделски стопани са осигурени 82 милиона и 500 хиляди лева, за туроператорите около 10 милиона лева, а министерството на правосъдието обеща, че ще отпусне допълнително 200 щатни бройки за надзиратели.

Обещанието за помощ в сектор земеделие има за цел да се подобри ликвидността на стопанствата, които не могат да обслужват кредитите си.

Снимка: Министерски съвет

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“, обяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов добави, че са осигурени и 26 милиона лева за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

"Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват", каза премиерът Борисов.

Държавата отложи и протестите на надзирателите минути преди началото им тази сутрин.

„5 минути преди пресконференцията се обади министъра Кирилов и обяви, че след разговор с Томислав Дончев е  взето решение от 1 септември да бъдат заложени тези 200 щатни щатните разписания на двете дирекции главна дирекция охрана и изпълнение на наказанието, което означава, че оставаме в стачна готовност и чакаме изпълнение не обявяваме към този момент“, обяви председателят на УС на ССЗБ Ивайло Григоров.

Само ден преди протестите на туроператорите Министерството на туризма предложи мерки срещу масови фалити в сектора.

„Вече имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране като обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота от предходната година“, обяви вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова.

„Мисля, че ще успеем да постигнем консенсус. Ако не, разбира се, винаги оставаме в стачна готовност“, заяви Павлина Илиева, представител на Асоциацията на туроператорите.

От тази мярка могат да се възползват над 3000 фирми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!