Близо половин милиард лева разпредели днес кабинетът. Парите бяха отпуснати за пътища, добавки за пенсионерите, иновативно образование, манастир в русенско и за Националната служба за охрана.

2 милиона и 120 хиляди пенсионери ще получат добавки към пенсиите си през септември, стана ясно след днешното онлайн заседание на правителството. 

Парите се отпускат в рамките на три последователни месеца - от август до октомври.  

„На днешното правителствено заседание отпуснахме над 106 мил. лева, предназначени за 2,1 милиона пенсионери. Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ“, заяви премиерът Бойко Борисов. 

Той отбеляза, че така за втори пореден месец ще се помогне на най-уязвимите български граждани. 

„Предвиждаме да отделим същата допълнителна сума и за октомври. Ситуацията в света не е лека и ние продължаваме с нашите действия, за да може да окажем подкрепа на всеки един българин“, посочи  премиерът.

Най-много пари ще отидат за изграждане и ремонт на пътища.

За модернизацията на 69 км от пътя Видин-Ботевград, между пътния възел „Макреш“ и обходния път на Монтана, отиват 379 млн. лева.

Направлението Видин-Ботевград е водещ проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с модернизацията на трасето от "Дунав мост II" ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".

Пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона, посочва премиерът. В подкрепа на Северозапада ще са и предвидените 200 милиона евро в новия бюджет на ЕС, които успяхме да договорим в Брюксел за най-слабо развитите региони, изтъква още Борисов.

4 милиона лева за пътища бяха отпуснати и за пътната мрежа в община Сандански.

Осигурени са и 4,045 милиона лева за реконструкция на общинския път Катунци-Враня/Катунци-Златолист, водещ към основни туристически обекти в община Сандански.

На финала 400 000 лева бяха отпуснати и за основен ремонт на девическия манастир "Св. Петка" в село Копривец, Русенска епархия.