Близо 84 млн. лв. раздаде правителството днес на едно от последните си заседания. Те ще отидат за подпомагане в пандемията, метро, държавен резерв и избори.

20 млн. лв. се предоставят за придобиването на нови 10 метровлака за третата линия метрото и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория метродиаметър. 

Новината обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Борисов заяви, че скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал „Младост“ до АМ „Тракия“ и веднага след това ще започне  строителството в участъка между АМ „Струма“ и булевард „Цар Борис III“. „Ще изпълним всички мечти на софиянци. Преди години в София нямаше метро, нямаше Околовръстно шосе, помните какво беше - градът колабираше“, каза премиерът. 

Нови 1 680 689 лв. бяха отпуснати на общините Костинброд и Бургас за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. 

„Отпуснати средства са по линия на тригодишната програма на МОН до 2022 г., защото грижите за децата са наш неотменен приоритет“, заяви Борисов и подчерта, че за три години по програмата ще бъдат отпуснати общо 210 млн. лв.

Най-много средства отиват за подпомагане на семействата с деца до 14 години, чиито родители се е наложило да останат вкъщи в пандемията - 52 млн. лв.

Премиерът посочи, че с отпуснатите днес от кабинета финансови средства общата сума по тази мярка нараства до 73 млн. лв. 

„С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства“, напомни премиерът и добави, че сега предстои кандидатстването за новите средства. 

Снимка: Министерски съвет

Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв. 

Кабинетът отпусна средства и за държавния резерв, антикорупционната комисия и Ловчанската митрополия.

Правителството предостави безвъзмезден държавен имот за създаване на духовно-просветен център в Ловчанската Света митрополия. Кабинетът отпусна и 879 хил. лв. за ремонтна сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч. 

Снимка: Министерски съвет