Правителството обезпечи доставките на лекарствения продукт „Ремдeсивир“, с които се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

„Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, посочи Борисов.

България ще сключи договори за 32 593 флакона от лекарствения продукт за период от шест месеца. Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 4 860 000 лв., предназначени за закупуване на лекарствения продукт.

За обезпечаване на доставките за периода ноември 2020 г. - март 2021 г. са необходими средства в размер на 24 300 000 лв. Обявената от производителя цена е 810 лв. с ДДС за флакон.

Противоречиви обаче са мненията за ефекта на ремдесивир при лечението на COVID-19. От СЗО заявиха, че противовирусният препарат „има от малък до нулев ефект“ върху вероятността пациентите да оцелеят.

ремдесивир е сред първите препарати от началото на пандемията за справяне с коронавируса. Той беше предписан и на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като даде положителна проба за вируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!