Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции.

Това се посочва в официална позиция на българското правителство във връзка с днешното обявление на компанията, че е придобила Виваком, военния завод Дунарит, разпространителите на цифрова ефирна телевизия НУРТС и „Фърст Диджитал”, авиоремонтния завод „Авионамс” и пийпълметричната агенция ГАРБ.

От „Дондуков” 1 посочват, че чак след анализа на предоставената от LIC33 информация ще преценят дали да влязат в контакт с нея.

Вторично разграбване?

"Още в разгара на кризата с КТБ ние поискахме да се направи разследване, което да проследи всички фактори, включително и Цветан Василев, така че да не се допусне вторично разграбване на активите", коментира сделката лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него, тъй като държавата гарантира суми до 100 хил. евро има голяма логика тя да бъде със статут на привилегирован кредитор.

Припомняме, председателят на Управителния съвет на компанията Пиер Луврие подчерта, че зад нея не стои никой, финансира сделките със свои пари, а по време на пресконференцията беше посочено, че Цветан Василев (чието име даже не беше споменато) е само в ролята на продавач.

Шефът на УС коментира, че Европейската комисия е тази, която трябва да одобри сделката.