Допълнителна подкрепа в размер на 5 млн. лева ще получат свободните творци у нас и неправителственият сектор в сферата на културата с цел да се справят с намалената заетост по време на кризата. Това обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов.

500 000 лв. ще бъдат дадени за нови постановки, също толкова – за музикални творци, танцови спектакли и проекти в областта на визуалните изкуства. 800 000 лв. ще се дадат за подкрепа на разпространението на вече готов продукт. 700 000 лв. по т.нар „малки грантове“ ще се дават през Фонд „Култура“ на единични артисти за представяне на творби онлайн.

Ще се помага чрез фонда и на всички свободни организации, които дават поле на изява в сферата на изкуството, включително малки авторски кина, циркове и т.н. Като допълнителна подкрепа ще се признават до 35% от харчовете по всеки проект за административни мерки.

По думите му работата по програмите започва даже преди те да влязат в Постановление на Министерския съвет, като целта е да не се губи време.

Банов отбеляза, че има над 1000 дейци на изкуството са кандидатствали за социална подкрепа от Фонд „Култура“ и утре ще бъдат обявени одобрените, които ще получат 3 минимални работни заплати с осигуровките. По отношение на критерия „Доход“ за безвъзмездно финансиране, министърът подчерта: не е етично да подкрепим тези с 2-3-5-10 000 лв. месечен доход, защото се предполага, че те имат спестявания.

Работи се и по още мерки, свързани с различни аспекти на културата у нас.

Възстановяването на културния живот

По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев обяви със заповед повторното отваряне на музеи, кина, библиотеки и други. Боил Банов разясни мерките, които ще трябва да се спазват.

По думите му всеки организатор ще трябва да предвиди движение на потоците хора, при което няма смесване и да осигури възможно най-добри хигиенни условия. Концерти и постановки на открито ще се провеждат само при 30% запълване на местата: „За зрителите аз съм относително спокоен, всеки гледа напред, при достатъчно отстояние, носене на маски и несблъскване на потоците има ниво на сигурност“.

В същото време, Банов препоръча на сцените да се качват по-малки трупи и музикални групи. Единствено кината ще могат да работят на закрито с намален капацитет, като той обясни, че причината е, че там няма актьори на сцена, които да са потенциално изложени на вредно въздействие.

Ще заработят и кината в моловете, но навсякъде това ще става при изключена климатизация.

За театрите, операта и филхармонията Банов беше категоричен: „Рано е за събития вътре“.

Скандалите в културата

През последните дни бившият културен министър Вежди Рашидов атакува Боил Банов заради състоянието на къщата музей на големия български скулптор Андрей Николов, известна днес като Червената къща.

Министърът разказа подробно казуса с имота, който първоначално е станал държавна собственост след дарение на един от наследниците на твореца и обезщетяване на останалите, но след това през 2000 г. „по някакъв за мен парадоксален начин“ наследниците си реституират 12/14 от ателието и първия надпартерен етаж, както и други части, без които използването на къщата не е възможно.

До миналата година там е центърът за култура и дебат на „Клиринг хаус“, които са плащали наем и на държавата, и на собственика. Сега на мястото има хостел и наследниците на Андрей Николов нямат желанието да работят с Министерството на културата, обясни Банов.

Той се оплака, че през годините не е било направено нищо по въпроса и от думите му стана ясно, че единствената възможност е откупуване на пазарни цени. Боил Банов посочи, че вече има и план какво би се случило след това – създаване на къща музей на Андрей Николов, която освен това да се използва и като пространство за представяне на модерно изкуство.

„Вежди Рашидов, казвам го за сетен път, е един изключителен художник. Като всеки творец, той е човек на крайностите – така обича, така мрази. Аз с него работя добре“, заяви министърът на културата.

Той отхвърли и твърденията на Васил Божков, че колекцията му от антики е обект на унищожение след изземването си: „Всичко, което е изнесено, изрядно се съхранява, полагат се грижи, каквито не са били полагани“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!