По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет „Еърбъс 319” на Авиоотряд 28 ще извърши днес следобед извънреден полет до летище Тимишоара, за да прибере в София група от 113 български граждани, съобщиха от правителствената пресслужба. Нашите сънародници бяха блокирани цяла нощ в Румъния, след като самолет на „Райънеър” не можа да кацна от Лондон в Пловдив.

Решението за изпращане на самолета е било взето от премиера, „след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона”.

По-рано около 60 души тръгнаха с предложените от превозвача автобуси по заснежените пътища към нашата страна и влязоха у нас сутринта. Тези, които не се осмелиха да се качат на возилата, пък се оплакаха, че са чакали с часове без храна или информация кога ще могат да се приберат по нормален начин.

След подаден сигнал българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията. Тя се е оказала неспособна да осигури самолет, посочиха от „Дондуков” 1.

Правителственият „Еърбъс” обаче побира 93 пътници и приоритетно ще бъдат качени семействата с деца, възрастните и болните. За останалите ще се търси вариант за транспортиране по суша, става ясно от съобщението.

Всички чакащи са получили ваучери за храна.