Втори оглед се извършва на мястото на инцидента в столичния квартал „Сухата реха“, където козирка на жилищен блок се срути при ремонт и рани един човек.

Лошо укрепване и грешка при ремонт на подпорната стена е вероятната причина за инцидента. Той е станал около 19 ч. снощи. На мястото е имало двама души от входа, които са работили, когато плочата пада. Пострадал е домоупрвителят на 60 години, който е настанен в „Пирогов“ със съмнения  за счупен таз.

Снимка: btvnovinite.bg

Рано сутринта мястото все още не беше разчистено. Ленти и периметър от 10 метра опасваха все още опасното място. Патрул на полицията не позволяваше на хората да минават през него. Достъп до апаратаментите си хората имаха през аварийния вход.

Вместо да наемат строителна фирма, жителите на входа решават да ремонтират сами козирката.

„Събрахме средства, закупихме тухли, съседи и домоуправителя бяха започнали да работят. Това е нелеп инцидент. Бетонната плоча е 10 см, очакваше се да е хваната с арматура за плочата на полуетажа, която е на стълбите. Да, но не е така. Оказа се, че просто е лежала върху полуразрушената тухлена стена и в един момент се срина“, обяснява един от съседите.

Според Любомир, хората, правили ремонта, не са причина за падането на козирката, а било въпрос на време.

Снимка: btvnovinite.bg

„Долу под козирката при всеки дъжд ставаше езеро и това се стичаше по тази полуразрушена стена. Ако не я бяхме съборили, до края на зимата тя сама щеше да падне тази козирка. Това можеше да се случи върху моите деца или върху децата на някой живущ във входа“, смята той.

Със специална техника служители "Аварийна помощ и превенция" разчистиха и обезопасиха входа.