Фирма отказва да поеме разходите за ремонт на климатик, въпреки че машината е в гаранция. Как можем да се защитим от некоректни търговци – вижте в репортажа по зрителски сигнал.

Месеци преди да изтече гаранцията му климатикът в дома на Силва Аврамова спира да работи. Започна да духа само студено, не можеше да работи на топъл режим, обясни тя.

Жената се свързва с фирмата, от която е купила машината. След направена проверка се оказва, че фреонът е изтекъл, а отзад има и дупка. Затова отказват ремонта.

От фирмата отказват да застанат пред камерата на bTV. Според тях причина за повредата на климатика най-вероятно е следствие от удар, а гаранцията не покрива такива щети.

„Разстоянието до стената, в която е монтиран климатикът, не дава възможност човек да се докосне до това място. Точно това говорих с двамата служители, които дойдоха да проверят. Те категорично се съгласиха, че това не е възможно”, посочва Силва. 

Според Европейския потребителски център при такива ситуации повредата може да бъде констатирана и в алтернативен сервиз.

„Дали той се дължи на неправилна експлоатация, или е поради недостатък, фабричен дефект на самата стока. Тогава и потребителят ще има по-силната позиция да претендира”, коментира Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център – България. 

От там съветват потребителите да търсят правата си – каквото смята да направи и Силва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!