Срокът 4 май за отговор до Европейската комисия по предложените от „Газпром” ангажименти за подобряване на условията за доставки в Източна Европа не е краен. Това стана ясно след среща в МС , на която служебният премиер Огнян Герджиков, служебният енергиен министър Николай Павлов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и експерти обсъдиха темата.

По думите на Николай Павлов има доста неясноти по отношение на предложените ангажименти и България е подготвила уточняващи въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес.

Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна, подчерта министърът. До края на седмицата Павлов ще бъде изслушан в парламента и темата ще бъде подложена на дебат.

Част от предложените от „Газпром” отстъпки заради антимонополното дело са записани в българските договори с руската компания, съобщи Павлов. Искаме те да бъдат разширени, за да се защити интересът на държавата, отбеляза той.

Под заплахата от солени санкции за злоупотреба с монопол в 8 държави от ЕС,  сред които и България, „Газпром” предложи 5 мерки, които би трябвало да осигурят конкурентност на пазара, а оттам и по-добри цени на природния газ.

Пътят дотам обаче е дълъг, тъй като предоговаряне на търговските договори за транзит и доставка на газ може да започне едва след окончателното решение на Европейската комисия по антимонополното дело срещу „Газпром”.

Българската страна в лицето на „Булгаргаз” няма забрана за износ на природен газ, отбеляза Павлов.

„Важно е да запазим позициите на България като транзитен център и да защитим в максимална степен интересите на страната посредством възможността за последващи преговори с „Газпром” и предоговаряне на много по-добри условия и много по-добри цени, свързани с доставката на природен газ”, коментира след срещата бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя призова темата не трябва да се политизира от партиите, защото става въпрос за национални интереси и национална сигурност.

В българските договори няма забрана за реекспорт на синьо гориво, каза бившият енергиен министър Делян Добрев.

„В тази процедура не става въпрос за нови преговори с „Газпром”, а за позиция на ЕК по делото с „Газпром”. Сега говорим за клаузи в договорите, а не за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на един по-късен етап”, каза Делян Добрев.

На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти.