Сатиричният вестник „Прас прес“ ще се продава от симпатизанти на медията и на авторите му – карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев. Решението за това е взето, след като 10-хилядния тираж на първия брой мистериозно изчезна и много хора не успяха да си купят брой.

„Някой реши че му пречим и предполагаме, че това са обичайните заподозрени, от които всичко зависи в тази държава“, коментира Чавдар Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес карикатуристите направиха импровизирана акция на столичния площад „Славейков“, където раздадоха последните 50 броя от вестника. И те се разграбиха набързо.

„Хората си бутаха парите, гледаха просто да се докопат. Дошли са от провинцията – аз такова нещо не съм очаквал“, каза Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Карикатуристите получиха и международна подкрепа – българският аниматор Тео Ушев, който беше номиниран за Оскар, нарисува специална карикатура и я изпрати на своите български колеги. Рисунката се раздаваше заедно с последните бройки от „Прас прес“.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващият брой на вестника излиза на 15 март.

Смятам, че ако си вършим работата добре, вестникът ще оцелее дълги години“, добави Христо Комарницки.

Вижте повече във видеото:

Същевременно Съюзът на българските журналисти (СБЖ) предложи на издателите на „Прас прес“ да разпространяват вестника в Галерията книжарница на Агенция „София Прес“.

СБЖ се присъединява към множеството въпроси: Кой открадна скромното вестниче с карикатури? Кой превърна „Прас прес“ в най-опасното издание на пазара? Кой се гневи на карикатури? Кой се уплаши от „Прас прес“?, пише в съобщението. Съюзът освен това ще сезира Европейската и Международната федерации на журналистите за грубото нарушаване и погазване на журналистическите права и свободата на словото у нас.