Престъпната мрежа на Евелин Банев - Брендо е изпрала над 70 милиона швейцарски франка за три години, съобщават местните медии.

Обвиняеми са двама българи - спортист и банков служител.

bTV изпрати запитване по случая до федералната прокуратура на Швейцария. В обвинителния акт, който федерелната прокуратура на Швейцария ни изпрати се посочва, че парите, минавали през сметки в банката, са били от продажбата на наркотици.

„Заподозрените са български борец, живеещ в кантон Вале и работещ предимно като работник, и негов работодател. Между септември 2008 г. и юни 2015 г. разследването по съмнения за тежко изпиране на пари и участие в престъпна организация беше разширено, за да включи бивш служител на банка“, казват от прокуратурата.

За три години през схемата са минали над 70 милилона швейцарски франка, първоначално обвинението е било за 140 милиона.

Името на Брендо не фигурира в обвинителния акт. Той има три присъди в три държави. Беше арестуван миналата година в Киев. Държавата ни направи искане да бъде екстрадиран тук, но това вероятно няма да стане, тъй като той е придобил украинско гражданство.

Заради мащабната престъпна схема, авторитетът на една от най-големите банки в Швейцария е сериозно застрашен, твърдят анализатори.

„Поне от юли 2004 г. до декември 2008 г. бившият изпълнителен директор на Credit Suisse AG отговаряше за бизнес отношенията с престъпната организация“, казват от прокуратурата.

Делото за пране на пари започва следващата седмица.