PPF Group N.V. (“PPF”) обяви, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (“CME”). PPF вече има пълен контрол върху операциите на СМЕ в Чешката република, Румъния, Словакия, Словения и България. Сделката беше обект на регулаторно одобрение от Европейската комисия, националните регулатори в някои от държавите и акционерите на CME. Акциите, доскоро търгувани на NASDAQ Global Select Market и Prague Stock Exchange, са свалени от борсата и няма повече да бъдат търгувани след като процесът на придобиване приключи. Собствениците на акции клас А ще получат по 4.58 долара на акция

“Ръководим се от чувство за отговорност предвид досегашните постижения на СМЕ с тези ТВ компании. Искаме да надградим тези успехи и да подсилим позицията, която мрежата от телевизионни канали - независими доставчици на медийни услуги, има на съответните пазари. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И накрая, щастливи сме, че имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да задълбочим тази връзка с нашите зрители както чрез съдържание, така и с превъзходно потребителско изживяване“, каза Петр Келнер, мажоритарен акционер в PPF.

Любош Йетмар беше определен за главен изпълнителен директор на CME Bulgaria, като негова отговорност ще бъдат операциите, стратегията и плановете за растеж в България.

Г-н Йетмар има голям опит в областта на продажбите и на управлението в сферите на радиото и телевизията. Работил е за организации като Warner Home Video и HBO Czech Republic & Slovakia. Г-н Йетмар беше част от GES Group в Чехия, където работеше от 2008 г. Той имаше роля в това новините на CNN да се излъчват в ефира на PRIMA TV.

Изпълнителният директор на bTV Media Group Флориан Скала
Снимка: bTV

„bTV е добре управлявана компания, която обхваща изключително добре аудиторията и чиято марка е изключително познаваема. С нетърпение очаквам да започна работа с изключителния мениджмънт на нашите телевизии. Мой приоритет е да ускоря дигиталната трансформация на бизнеса ни, да повиша възможностите ни за създаване на съдържание и да продължа традицията на CME в предоставянето на независими и обективни новини и висококачествено развлекателно съдържание за нашите зрители“, заяви главният изпълнителен директор на CME Bulgaria Любош Йетмар.

Считано от настоящия момент, Дидие Щосел ще поеме позицията главен изпълнителен директор на CME, отговорен за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазари.

CME притежава телевизии в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. CME излъчва 30 телевизионни канала – както безплатни, така и платени и с тях достига до 45 млн. зрители.

 

PPF Group инвестира в няколко пазарни сегмента, сред които финансовите услуги, телекомуникациите, биотехнологиите, недвижимите имоти и машинното инженерство. Ръстът на PPF Group се дължи на развитието на традиционни и нови индустрии, на изграждането на модерна инфраструктура и на дигиталната икономика. PPF Group има присъствие от Европа до Северна Америка и в Азия. Групата притежава активи за близо 49 млрд. евро и има 135 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.).